Get more out of your central heating

Met financiële prikkels stimuleert de overheid eigenaren om hun woning energiezuiniger te maken. Zo is er subsidie voor isolatie van dak, spouwmuur en vloer en voor isolatieglas. Bekende maatregelen, die iedere eigenaar ook zonder subsidie zou moeten overwegen. Er wordt ook subsidie gegeven voor het minder bekende “waterzijdig inregelen”. Maar wat houdt waterzijdig inregelen in, wat kost het en wat brengt het op?

Vroeger was het makkelijk

In de meeste huizen in Nederland zorgt een gasgestookte CV-ketel voor de verwarming. Zo’n ketel kan het CV-water opstoken tot wel 80 oC. Bij deze hoge watertemperatuur wordt het zelfs onder winterse omstandigheden behaaglijk warm in huis. Met een lage gasprijs en geen zorgen over klimaatopwarming is dit het ideale systeem.

Altijd goed?

De laatste jaren worden veel mensen zich bewust van de keerzijde van de vertrouwde gasketel. Door de stijgende gasprijs lopen de stookkosten op. En uitstoot van CO2 is bij het verbranden van gas onvermijdelijk. Bovendien is er soms een comfortprobleem omdat niet alle radiatoren goed warm worden. Misschien toch goed om eens te kijken of de CV wel zo goed presteert.

Het verwarmingssysteem

Wat voor Nederlanders zo vertrouwd en eenvoudig klinkt, is in werkelijkheid een complex systeem, dat bestaat uit 3 onderdelen:

  1. de gasgestookte ketel als warmte-opwekker
  2. de warmte-afgifte, bestaande uit leidingwerk, radiatoren en/of vloerverwarming
  3. het regelsysteem in de ketel, de kamerthermostaat en eventueel ook in de radiatorkranen

Het systeem kan efficiënter werken als het rendement van de opwekker wordt verhoogd en het warmteverlies in de afgifte wordt verlaagd. Hiervoor moeten de onderdelen van het systeem geoptimaliseerd worden. Dit kan met het tunen van de ketel, het verbeteren van de warmte-afgifte of het beter regelen van het systeem.

Wat is waterzijdig inregelen?

Waterzijdig inregelen is er op gericht om iedere radiator van de juiste hoeveelheid warm water te voorzien. Teveel water naar een radiator leidt tot een te hoog gasverbruik en kan het systeem ontregeld raken. Bij te weinig water wordt de kamer niet warm.

De juiste waterhoeveelheid is afhankelijk van het formaat van de radiator. Ook de waterdruk in de aanvoerleiding telt mee. Hoe groter de afstand tot de CV-pomp, hoe lager de druk bij de radiator.

Met een instelschroef in het voetventiel of in de kraan stelt een installateur de watertoevoer per radiator in. Daarvoor moeten alle radiatorkranen geopend zijn.

Weinig gedaan

Bij oplevering van een huis moet zo de volumestroom per radiator geregeld worden. Als daarna radiatoren worden bijgeplaatst is de balans verstoord, en moet het herhaald worden. Dit wordt in de praktijk niet of nauwelijks gedaan.

Dynamisch of statisch

Een ander probleem is dat het verwarmingssysteem niet statisch is. De balans wordt namelijk verstoord als er een kraan wordt dichtgedraaid. Bijvoorbeeld in een kamer met een thermostatische kraan, waar de ingestelde temperatuur is bereikt.

De oplossing hiervoor zijn dynamische kranen, die de volumestroom constant houden. Dynamische kranen zijn duurder en worden niet standaard gemonteerd. Ze zijn wel noodzakelijk om waterzijdig inregelen zinvol te maken.

Financieel aantrekkelijk?

Tel bij de kosten van het waterzijdig inregelen de kosten van dynamische kranen en de rekening komt al gauw op 500 Euro of meer. Wat staat daar tegenover?

Installatiebedrijven en fabrikanten van CV-kranen beweren dat waterzijdig inregelen eigenlijk altijd zinvol is. Maar zij hebben een commercieel belang. Ze melden grote besparingen, waarvan helaas niet duidelijk is in hoeverre die door waterzijdig inregelen behaald zijn. In bijna alle gevallen gaat het om waterzijdig inregelen in combinatie met het plaatsen van een nieuwe CV-ketel, tuning van de ketel en andere aanpassingen. Voor zover wij weten is er geen onderzoek gedaan naar de behaalde resultaten van waterzijdig inregelen in de praktijk.

Onderzoeksbureau KIWA heeft een theoretische berekening gemaakt van de besparingsmogelijkheden van waterzijdig inregelen. Zij komen op een besparing van maar een paar procent. Helaas is dit gedaan voor kantoren en scholen. Het is de vraag in hoeverre de uitkomsten van hun berekening ook gelden voor woningen.

Wanneer is waterzijdig inregelen zeker zinvol?

Vaak is door het bij- of verplaatsen van radiatoren het toch al niet gebalanceerde systeem dusdanig verstoord dat kamers niet meer warm te stoken zijn. Of maakt het stromende water in de leidingen teveel geluid. Dán kan de installateur met waterzijdig inregelen een oplossing bieden.

Consultancy

Het aanpassen van de watertemperatuur, ketelvermogen en pompsnelheid aan de eisen van de woning is niet duur en levert vaak flinke besparingen op.

Op het gebied van regelsystemen voor CV-installaties is veel mogelijk. Het voert te ver dat hier te behandelen. Vraag hiervoor advies bij een installateur of energie-adviseur.

Opmerkingen

  1. De handige klusser die zelf aan de slag wil met waterzijdig inregelen verwijzen we naar zelfenergiebesparen.nl
  2. Voor een eenvoudige oplossing als een kamer niet warm zie speedcomfort.nl
  3. Besparen zonder veel geld uit te geven doet u met radiatorfolie en buisisolatie

You might also find these articles interesting...

Of u nu een lagere energierekening wil, of het comfort in huis wil verbeteren. Hoe pakt u het verduurzamen van uw woning aan?
Harry woont in een vrijstaande woning in Almere. Tijdens het reguliere onderhoud van de CV-installatie bleek er een minuscuul gaatje te zitten in de warmtewisselaar van de CV-ketel.
Bij een dynamisch energiecontract betaalt u geen vaste tarieven voor stroom en gas. De tarieven zijn gelijk aan de prijzen op de spotmarkt.
Of u nu een lagere energierekening wil, of het comfort in huis wil verbeteren. Hoe pakt u het verduurzamen van uw woning aan?
Harry woont in een vrijstaande woning in Almere. Tijdens het reguliere onderhoud van de CV-installatie bleek er een minuscuul gaatje te zitten in de warmtewisselaar van de CV-ketel.
Bij een dynamisch energiecontract betaalt u geen vaste tarieven voor stroom en gas. De tarieven zijn gelijk aan de prijzen op de spotmarkt.
Zonnepanelen, ze zijn niet meer weg te denken uit het hedendaagse straatbeeld. Maar er worden ook steeds meer scherpe kantjes zichtbaar. Zijn zonnepanelen de ultieme oplossing?
Heel Nederland

Operates throughout The Netherlands

Independent advisors

Personal advice by our experts

Our customers
rate us a

9.1

Woondokter advies

A personalised advice at your kitchen table?
We'd love to make time for you!