“Een airco is een luxe-apparaat, dat stroom slurpt.” Dat beeld hebben veel mensen bij een airconditioning. Dit verdient echter nuancering. De airco kan zijn plaats verdienen bij het verduurzamen van uw woning.
Voorkomen is beter dan koelen
Als koelunit behoeft de airconditioning geen toelichting. In de meeste hotels en kantoren is airco aanwezig. Ook worden steeds meer huizen van airco voorzien, zeker na een zomer als in 2018.
Vanuit energie-oogpunt is het echter beter om te voorkomen dat een huis opwarmt in de zomer. Door isolatie van muren en daken, maar óók door het vermijden van directe instraling van de zon op de warme dagen. Zo voorkomt u dat het huis te veel opwarmt, en dat de behoefte aan koeling ontstaat. Immers, de meest duurzame energie, is energie die niet gebruikt wordt.
Airco als verwarming
Als er ondanks isolatie en het voorkomen van zon-instraling toch behoefte is aan koeling, bedenk dan dat veel moderne airco’s ook omgekeerd kunnen werken. De airco is een warmtepomp, die warmte transporteert. In de zomer van binnen naar buiten, om te koelen. En in de winter omgekeerd, om te verwarmen. Daarbij maakt de airco gebruik van het warmtepomp-principe, waarmee koelen en verwarmen op efficiënte wijze geschieden.
Ontwerp van verwarming en koeling
Bij het ontwerpen van het verwarmingssysteem voor een woning, kan de airco interessant zijn. Misschien niet voor de hele woning, vanwege de vereiste investering, maar als decentrale oplossing. Bijvoorbeeld bij een kantoor aan huis. Een airco-unit kan de decentrale koeling en verwarming verzorgen overdag, terwijl de centrale verwarming voor de gehele woning dan op een laag pitje blijft.
Goed alternatief
De airco als decentrale verwarmingsunit is daarmee een interessant alternatief voor een infraroodpaneel of elektrische radiator. Bij de keuze zullen naast efficiency, ook de aanschafprijs en het geluid van de compressor (buiten) en ventilator (binnen) meegewogen moeten worden.