What you need to know when buying solar panels

What you need to know when buying solar panels

Salderen maakt de aanschaf van zonnepanelen financieel aantrekkelijk. Het is daarom belangrijk om het principe van salderen goed te begrijpen. Om offertes voor zonnepanelen te beoordelen en om een bewuste investering te kunnen doen. Bovendien gaat de salderingsregeling veranderen, met gevolgen voor de verwachte besparingen op stroom. In deze blog zullen wij uitleggen wat salderen is, waarom het zo aantrekkelijk is en hoe salderen in de toekomst zal veranderen.

Offertes vertellen niet het hele verhaal

De meeste mensen kopen zonnepanelen vanwege het financiële voordeel. Als de zonnepanelen gunstig liggen is de investering na zeven jaar terugverdiend. Helaas is het uitgangspunt voor deze korte terugverdientijd binnenkort achterhaald. Installateurs informeren in hun offertes daarover (nagenoeg) nooit. Wij zullen het échte verhaal uitleggen aan de hand van een voorbeeld.

An average household

In ons voorbeeld gaan we uit van een woning met stroomverbruik van 4.000 kWh per jaar. Dit is het gemiddelde verbruik van 3 personen zonder elektrische auto, sauna of terrasverwarming. Dit huishouden koopt 9 zonnepanelen die 2.700 kWh per jaar opbrengen. Hoe ziet de energienota er dan uit?

Afname en teruglevering

De stroommeter registreert voortdurend de hoeveelheid stroom die wordt afgenomen of teruggeleverd. Er is afname als u meer stroom gebruikt dan dat de zonnepanelen opleveren. En in de omgekeerde situatie is er teruglevering.

Salderen op de nota

De afgenomen en teruggeleverde stroom staan op de jaarnota van uw energieleverancier. Die brengt momenteel de afgenomen minus de terugleverde hoeveelheid in rekening. Dit heet salderen.

Op offertes voor zonnepanelen gaat men ervan uit dat de hele jaarproductie (2.700 kWh) van het verbruik (4.000 kWh) afgaat. U rekent dan 1.300 kWh af tegen het gebruikelijke tarief. Zo levert de zelf geproduceerde stroom de prijs op die u bij afname betaalt.

Maar deze berekening klopt alleen als de afname groter is dan de teruglevering. Levert u in een jaar namelijk meer terug dan de afname, dan geldt voor het overschot een ander tarief. Dit is de terugleververgoeding, die lager is dan het tarief voor afname.

Daarnaast is er nog iets waarmee je rekening moet houden.

Wat gebeurt er echt?

In werkelijkheid registreert de meter slechts een deel van de zelf opgewekte stroom. Zo gaat de zelf opgewekte stroom direct naar de wasmachine als deze overdag aan staat. In de praktijk gaat zo 1/3 van de zelf opgewekte stroom buiten de meter om. Dit is 900 kWh van de 2.700 kWh in het voorbeeld. Het restant (1.800 kWh) gaat naar het openbare net als ’teruglevering’.

In ons voorbeeld was de afgenomen hoeveelheid stroom zonder zonnepanelen 4.000 kWh. Mét zonnepanelen is dit 3.100 kWh, 900 kWh minder.

Na een jaar rekent het huishouden 1.300 kWh af, het verschil tusen 3.100 afname en 1.800 kWh teruglevering. Dit is ook precies het verschil tussen de oorspronkelijke 4.000 kWh en de jaarproductie van 2.700 kWh.

Salderingsregeling zal verdwijnen

Dus nu geldt nog de prijs bij afname voor alle zelf geproduceerde stroom. Daarbij is het niet belangrijk hoeveel procent van de zelf opgewekte stroom in huis wordt gebruikt. Zolang de afname maar groter is dan de teruglevering. Voor een eventueel overschot ontvangt u namelijk een terugleververgoeding, die (veel) lager is dan de prijs voor afgenomen stroom.

De regering wil van deze regeling af. Zij wil de saldering over een aantal jaren afbouwen. Als de salderingsregeling is afgebouwd geldt de terugleververgoeding voor álle teruggeleverde stroom. Omdat de terugleververgoeding aanzienlijk lager is dan de prijs bij afname zal het financiële voordeel van zonnepanelen verminderen.

Consultancy

Wij adviseren aan huiseigenaren die in 2020 zonnepanelen willen kopen:

  1. Koop niet teveel zonnepanelen als het u gaat om het financiële voordeel. De productiecapaciteit moet dan niet meer zijn dan het eigen stroomverbruik.
  2. Als het u meer gaat om duurzaamheid en het vervangen van fossiele brandstoffen, koop dan het maximale aantal zonnepanelen dat uw dak en budget toelaat.
  3. Energieleveranciers hanteren verschillende voorwaarden voor de terugleververgoeding: vaste prijzen of dagprijzen, afrekening per telwerk of over het geheel, tarieven in schijven, enz. Als u meer stroom produceert dan afneemt, kijk dan eens hiernaar. Misschien is een andere leverancier aantrekkelijker.
  4. Weet dat de salderingsregeling waarschijnlijk wordt afgeschaft. Hou hiermee rekening bij de aanschaf van zonnepanelen. Lees meer hierover

Opmerkingen

  • Om te mogen salderen geldt een aantal voorwaarden. Zie https://www.rvo.nl/mag-u-salderen-wssl
  • Prijsvergelijkingssites houden niet altijd op de juiste manier rekening met salderen en terugleververgoedingen en -voorwaarden. Hun ‘advies’ klopt daarom niet altijd.

You might also find these articles interesting...

With the net-metering scheme, investment in solar panels was quickly recouped. The negotiating parties PVV, BBB, NSC and VVD have included in the bargaining agreement that this scheme will be dropped.
There is more and more interest in the home battery. What can you do with a home battery? And is it a good investment?
Whether you want a lower energy bill or to improve your home comfort. How do you tackle making your home more sustaina
With the net-metering scheme, investment in solar panels was quickly recouped. The negotiating parties PVV, BBB, NSC and VVD have included in the bargaining agreement that this scheme will be dropped.
There is more and more interest in the home battery. What can you do with a home battery? And is it a good investment?
Whether you want a lower energy bill or to improve your home comfort. How do you tackle making your home more sustaina
Harry lives in a detached house in Almere. During the regular maintenance of the central heating system, he found a tiny hole in the boiler's heat exchanger.
Heel Nederland

Operates throughout The Netherlands

Independent advisors

Personal advice by our experts

Our customers
rate us a

9.1

Woondokter advies

A personalised advice at your kitchen table?
We'd love to make time for you!