Solar panels without offsetting - Part 2
You can read part 1 of this blog here.
Met de salderingsregeling was de investering in zonnepanelen snel terugverdiend. Nederland werd kampioen zonnepanelen. Maar de regeling stond al jaren ter discussie. Een besluit tot afschaffing ervan ligt op dit moment (december 2024) ter goedkeuring in de Eerste Kamer. Wat is het effect op de terugverdientijd van zonnepanelen als de regeling vervalt?
The existing scheme
De terugverdientijd van zonnepanelen was kort door het aftrekken (‘salderen’) van de teruggeleverde stroom van de afgenomen hoeveelheid. Dit was vastgelegd in de salderingsregeling, die de aanschaf van zonnepanelen zo aantrekkelijk maakte. In de blog Wat iedereen moet weten voor de aanschaf van zonnepanelen leggen we de salderingsregeling uit.
What is going to change?
Er is jaren gediscussieerd over de afschaffing van de salderingsregeling. De politiek, energieleveranciers en allerlei belangengroeperingen hebben de voors en tegens van de regeling besproken. Zo loopt de overheid door de salderingsregeling belastingopbrengst mis. En energieleveranciers hebben een verliespost op teruggeleverde stroom in de zomer, die verrekend wordt met dure stroom in de winter.
In onze adviesrapporten aan klanten geven we al sinds 2019 aan dat een huiseigenaar rekening moet houden met het vervallen van de regeling. We lieten het effect daarvan zien in onze blog Solar panels without offsetting.
Nu is het zo ver. Het nieuwe kabinet heeft een voorstel gedaan voor beëindiging van de regeling. In het voorstel wordt de salderingsregeling op 1 januari 2027 afgeschaft. De Tweede Kamer heeft het voorstel goedgekeurd, en we verwachten dat ook de Eerste Kamer het voorstel goedkeurt.
An average household
De vraag is of het investeren in zonnepanelen nog steeds loont? We hebben goed nieuws! Hoewel de terugverdientijd wat langer wordt is ook zonder saldering het investeren in zonnepanelen in de meeste gevallen nog rendabel. Dat blijkt uit een berekening voor een huishouden met een stroomverbruik van 4.000 kWh per jaar, die in 2025 zonnepanelen aanschaffen die 3.600 kWh per jaar opwekken. Met een investering van 6.500 euro is het financiële rendement op de investering in het rekenvoorbeeld 5,6% per jaar. Dit is uitgerekend over een periode van 20 jaar, de gemiddelde levensduur van zonnepanelen Het rendement is daarmee nog altijd hoger dan de rente op een spaarrekening.
Calculation model
Woondokter stelt het rekenmodel gratis ter beschikking. Dit onder de voorwaarde dat u bij gebruik ervan voor publicitaire doeleinden de naam van Woondokter vermeld. U kunt het rekenmodel here downloaden, en tevens here de toelichting daarop.