Verduurzamen jaren-70 woning

De bewoners van deze jaren ’70 woning namen de afgelopen jaren diverse maatregelen om hun woning te verduurzamen. Daarmee werd het gasverbruik al aanzienlijk lager. Aan Woondokter de vraag wat er nog meer mogelijk is om het gasverbruik te verminderen.

Graaddagen

Met isoleren is de thermische schil van de woning verbeterd. Het warmteverlies is hierdoor lager. Om het effect van de isolatie te meten houden de bewoners het gasverbruik bij. Maar na een strenge winter kan je gasverbruik hoger zijn, ondanks isolerende maatregelen.

Om het effect van de maatregelen goed te kunnen beoordelen wordt het gasverbruik daarom gerelateerd aan graaddagen. De gemiddelde buitentemperatuur wordt dan vergeleken met de gewenste temperatuur in huis. Als de buitentemperatuur op een dag 1 °C lager is dan binnen, wordt dat gerekend als 1 graaddag.

Op www.mindergas.nl kun je eenvoudig de meterstanden invoeren voor een berekening van je gasverbruik gerelateerd aan graaddagen.

Besparingen met isoleren

Deze bewoners hebben de afgelopen jaren diverse maatregelen voor isolatie uitgevoerd. Zo is isolerend glas geplaatst en de vloer van de begane grond geïsoleerd. Met een voorzetwand is de isolatie van de buitenmuur verbeterd. En diverse kieren in de kozijnen en in de constructie van het huis zijn aangepakt om tocht te verminderen.

Met deze maatregelen is het gasverbruik sinds 2015 met 28% verlaagd (van 0,70 naar 0,50 m3 per graaddag).

WoningPlan

Woondokter geeft verschillende vormen van advies, zie www.woondokter.nl. Bij het opstellen van een WoningPlan kijken we naar 6 aspecten van de woning. De eerste stap is het verbeteren van de thermische schil met isolatie. Hoe kunnen we het warmteverlies verminderen?

In een volgende stap kijken we naar de verwarming. Hoe kunnen we die duurzaam opwekken? De bewoners van deze woning willen het gasverbruik verder verlagen. Maar het budget is beperkt, en een grootschalige verbouwing van de woning is niet gewenst.

Warmtepomp in hybride opstelling

Vanwege de reeds aanwezige vloerverwarming is de woning geschikt voor een warmtepomp. Gezien het beperkte budget heeft Woondokter een warmtepomp geadviseerd in combinatie met de bestaande CV-ketel. Dit wordt een hybride opstelling genoemd. De warmtepomp verwarmt het huis tot een buitentemperatuur van 4 °C. Want bij lagere temperaturen is de warmtepomp minder efficiënt. Dan neemt de CV-ketel de verrwarming over. De CV-ketel verzorgt overigens ook het warme tapwater voor douche en bad. Het is dus een innige samenwerking tussen die twee.

Techneco Elga

De bewoners hebben gekozen voor een warmtepomp van Techneco. De binnenunit, de Elga, hangt naast de CV-ketel. De buitenunit, van Toshiba, staat op het platte dak. De installatie is in minder dan een dag gepiept.

Besparingen

De bewoners noteren de meterstanden elke twee maanden. Na de installatie van de warmtepomp (begin april 2019) liep het gasverbruik terug van 0,51 (2018) naar 0,45 m3 per graaddag (2019). Een vermindering met 13%, bovenop de al eerder gerealiseerde besparingen met isolatie.

Uiteraard moeten we afwachten wat de energiebesparing wordt over een heel jaar. Dan kijken we naar gas- én stroomverbruik. De warmtepomp bespaart immers op gas, maar verbruikt daarvoor elektriciteit. De voortekenen zijn gunstig, want de rapportage laat tot dusverre slechts een geringe verhoging van het stroomverbruik zien.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant...

Met de salderingsregeling was de investering in zonnepanelen snel terugverdiend. De onder-handelingspartijen PVV, BBB, NSC en VVD hebben in het onderhandelingsakkoord opgenomen dat deze regeling komt te vervallen. Wat is
Er is meer en meer belangstelling voor de thuisbatterij. Wat kunt u met een thuisbatterij? En is dit een goede investering?
Of u nu een lagere energierekening wil, of het comfort in huis wil verbeteren. Hoe pakt u het verduurzamen van uw woning aan?
Met de salderingsregeling was de investering in zonnepanelen snel terugverdiend. De onder-handelingspartijen PVV, BBB, NSC en VVD hebben in het onderhandelingsakkoord opgenomen dat deze regeling komt te vervallen. Wat is
Er is meer en meer belangstelling voor de thuisbatterij. Wat kunt u met een thuisbatterij? En is dit een goede investering?
Of u nu een lagere energierekening wil, of het comfort in huis wil verbeteren. Hoe pakt u het verduurzamen van uw woning aan?
Harry woont in een vrijstaande woning in Almere. Tijdens het reguliere onderhoud van de CV-installatie bleek er een minuscuul gaatje te zitten in de warmtewisselaar van de CV-ketel.
Heel Nederland

Actief door heel Nederland

Onafhankelijke adviseurs

Persoonlijk en deskundig advies

Onze klanten
geven ons een

9.1

Woondokter advies

Een persoonlijk advies bij u aan de keukentafel?
Wij maken graag tijd voor u!