Warmteverliesberekening

Uw woning verduurzamen met een warmtepomp? Laat eerst een warmteverliesberekening maken

Een warmtepomp is een duurzame oplossing voor de warmwatervoorziening en het verwarmen van uw woning. Er bestaan elektrische en hybride installaties. Bij een hybride installatie is er sprake van een warmtepomp in combinatie met een CV-ketel op gas. Bij een elektrische installatie werkt de warmtepomp geheel zelfstandig. Een gasketel is dan niet nodig.

Het installeren van een warmtepomp zorgt voor aanmerkelijk lagere energiekosten en zorgt ook voor het reduceren van de CO2 uitstoot. Bij een hybride installatie kunt u niet volledig van het gas af. Hierdoor zijn de besparingen op de energiekosten kleiner en wordt de uitstoot van CO2 ook minder gereduceerd.

Hoe werkt een warmtepomp?

De werking van een warmtepomp is gebaseerd op een buis met een speciale vloeistof die warmte uit de lucht, bodem of het grondwater haalt. Deze vloeistof geeft via een warmtewisselaar warmte door aan het verwarmingscircuit voor de warmwatervoorziening en verwarming.

Waarom is voor de aanschaf van een warmtepomp een warmteverliesberekening van belang?

Het vooraf berekenen van de warmteverliezen is cruciaal voor woningen die gebruik gaan maken van een warmtepomp. Een warmtepomp met te weinig vermogen wekt niet genoeg warmte op. Een warmtepomp met te veel vermogen gaat ten koste van het rendement (besparing). Zowel te veel als te weinig vermogen van uw warmtepomp is niet goed.

Een warmteverliesberekening zorgt ervoor dat u de juiste warmtepomp aanschaft, waardoor u maximaal kunt genieten van een comfortabele en energiezuinige woning.

Wat zijn de kosten van een warmtepomp?

De prijs en installatiekosten van een warmtepomp worden bepaald door het soort warmtepomp. Van een warmtepomp die alleen warmte uit de lucht haalt is de prijs lager dan een warmtepomp die warmte uit het grondwater of de bodem haalt. Verder wordt de prijs bepaald door het vermogen van de pomp.

In dat opzicht verdient een warmteverliesberekening zichzelf snel terug. Door de warmteverliezen vooraf nauwkeurig te berekenen weet u zeker dat u de juiste soort pomp aanschaft met de juiste capaciteit.

Hoe Woondokter te werk gaat bij het opstellen van een warmteverliesberekening

Met een warmteverliesberekening berekent Woondokter het vermogen dat de warmtepomp nodig heeft om comfortabel te kunnen wonen. Hierbij wordt rekening gehouden met de isolatiewaarden, de ontwerptemperaturen van de inpandige ruimtes, het ventilatiesysteem en de massa van de woning. De berekening bestaat uit 4 onderdelen:

 • Transmissieverlies
 • Infiltratieverlies
 • Ventilatieverlies
 • Opwarmtoeslag

Voor het maken van een warmteverliesberekening hoeven we niet langs te komen. We hebben wél een aantal gegevens van u nodig:

 • Bouwkundige tekeningen van de woning: plattegronden, aanzichten en doorsneden;
 • Isolatiewaardes (Rc) van dak, gevels en begane grond vloer;
 • U-waardes of het type glas van de ramen;
 • Materiaal van de kozijnen (hout, metaal of kunststof);
 • Type warmteafgifte per ruimte (vloerverwarming, radiatoren of geen warmteafgifte)
 • Wel of geen balansventilatie (mechanisch ventilatiesysteem waarbij de aan- en afvoer gelijk zijn).

De doorlooptijd voor het maken van een warmteverliesberekening is ongeveer twee weken.

Wenst u meer informatie over een warmteverliesberekening, of wilt u een warmteverliesberekening laten maken? Vul dan hier uw gegevens in. U kunt ook gebruikmaken van een terugbelverzoek.

Dienstverlening van Woondokter scoort hoge beoordeling

De klanten van Woondokter beoordelen de dienstverlening en service met een 9.2. Wij zijn actief door heel Nederland en u kunt rekenen op een objectief, persoonlijk en deskundig advies over de verduurzaming van uw woning. Naast de mogelijkheid van het maken van een Warmteverliesberekening bieden wij ook de volgende diensten aan:

 • WoningPlan: Het WoningPlan is een compleet en onafhankelijk energieadvies, gericht op energiebesparing en verlaging van de CO2 uitstoot.
 • WoningPlan+: Het WoningPlan+ is uitgebreider dan het WoningPlan. We kijken dan ook naar het verbeteren van het wooncomfort, en geven een meerjarenplanning voor de uitvoering.
 • TrajectBegeleiding: Gedurende het begeleiden van een traject adviseren wij over de mogelijke leveranciers, beoordelen de offertes en maken samen met u de beste keuzes. Alles uiteraard onafhankelijk en in uw belang.
 • Advies: Deze dienstverlening richt zich op het deskundig en onafhankelijk adviseren over de verbouwing van uw woning. Hierbij kunnen wij onder andere de offertes van uw aannemer, installateur of architect beoordelen.
 • Energielabel: Als u uw huis verkoopt heeft u een energielabel nodig. Dit kunnen wij snel en compleet voor u verzorgen.
 • WarmteScan: Hiermee bepalen wij waar warmtelekken zitten.

Aanvraag Warmteverliesberekening

"*" geeft vereiste velden aan

Prijs

Warmteverliesberekening€ 450
Heel Nederland

Actief door heel Nederland

Onafhankelijke adviseurs

Persoonlijk en deskundig advies

Onze klanten
geven ons een

9.1

Woondokter advies

Een persoonlijk advies bij u aan de keukentafel?
Wij maken graag tijd voor u!