Het elektriciteitsverbruik in een Nederlands huishouden hangt onder meer af van de samenstelling van het gezin. Zo heeft een gezin van twee personen een gemiddeld verbruik van 3.000 kWhAfkorting voor kilowattuur. Eenheid van energie, normaliter gebruikt voor elektriciteit. Een apparaat met een vermogen van 1.000 Watt heeft na één uur 1 kWh energie verbruikt. per jaar.
Daarnaast spelen andere factoren een rol, zoals het wel of niet hebben van een elektrische auto en hoe energiebewust men is.
Om energie te besparen is inzicht in het verbruik noodzakelijk. Meten is weten, toch?
Apparatenlijstje
Om inzicht te krijgen in het jaarlijks stroomverbruik moet je een lijstje maken van de elektrische apparaten en hun stroomverbruik. Voor de meeste apparaten kun je een schatting van het verbruik maken. Hoeveel uren per dag is het apparaat in gebruik, hoeveel is dan het verbruik (vermogen, in Watt) en hoeveel is verbruik in de stand-by stand in de overige uren?
Als schatten lastig is, kan een stroomverbruikmeter een handig hulpmiddel zijn. Een eenvoudige stroomverbruikmeter kost ongeveer €20,- en verschaft goed inzicht in het werkelijke verbruik van een apparaat.
Stroomvreters
De meest gebruikelijke stroomvreters in huis zijn de vaatwasser, wasmachine, droger, keukenboiler, en (in steeds meer huishoudens) een inductiekookplaat. In een gemiddeld huishouden zijn deze apparaten samen goed voor 1.300 kWh per jaar.
Minder vaak voorkomende grootverbruikers zijn: sauna, elektrische auto, elektrische doucheboiler en warmtepompApparaat dat warmte transporteert. Bestaat uit verdamper, koudemiddel, condensor en expansieventiel. Voorbeelden: koelkast, airco, warmtepomp voor ruimteverwarming..
Sluipverbruik
Een grote ‘verzamelpost’ zit in de sluipverbruikers. Apparaten die niet direct opvallen met een hoog vermogen. Maar omdat ze altijd AAN zijn, wordt het jaarverbruik toch aanzienlijk. Denk aan: printer, opladers, wifi router en een draadloos geluidssysteem.
Gemiddeld genomen is het sluipverbruik 450 kWh per jaar (opgave Milieu Centraal).
Tijdschakelaar
Het sluipverbruik is eenvoudig te verlagen door deze apparaten uit te schakelen op momenten dat ze niet nodig zijn. Een wifirouter gebruikt slechts 15 Watt, maar de meeste mensen hebben ’s nachts geen wifi nodig.
Sluipverbruikers handmatig iedere dag aan- en uitschakelen kan wat veel gevraagd zijn. Een eenvoudige oplossing is een tijdschakelaar. De terugverdientijd? Een eenvoudige tijdschakelaar kost €3,50. Als je de router tussen 24u en 7u uitschakelt, is de ‘investering’ in de schakelaar in 6 maanden terugverdiend. Een Quick Win, zogezegd.