Zonnepanelen zonder salderen

Zonnepanelen verdien je in zeven jaar terug. Dat staat in de meeste offertes voor zonnepanelen. Zonnepanelen zijn daarom een populaire investering. Helaas is dit gebaseerd op een regeling die waarschijnlijk zal vervallen. Zijn zonnepanelen dan nog aantrekkelijk?

De bestaande regeling

Op dit moment mogen bezitters van zonnepanelen alle teruggeleverde stroom aftrekken van hun afname. De energieleverancier verrekent dit op de jaarlijkse nota. De regering heeft laten weten deze regeling te willen afbouwen. Woningbezitters die zonnepanelen hebben of willen kopen, moeten hiermee rekening houden. Het financiële voordeel van zonnepanelen wordt dan namelijk minder. We rekenen het uit aan de hand van een voorbeeld.

Een gemiddeld huishouden

In ons voorbeeld gaan we uit van een huishouden dat jaarlijks 4.000 kWh stroom verbruikt. Met zonnepanelen wekken ze 2.700 kWh per jaar op. De teruggeleverde stroom wordt van de afgenomen hoeveelheid afgetrokken. Dit heet ‘salderen’. Na een jaar wordt 1.300 kWh met de energieleverancier afgerekend.

Waar blijft de zelf opgewekte stroom

Niet alle stroom van de zonnepanelen gaat naar het openbare net. Het deel dat direct naar de huishoudelijke apparaten gaat, blijft in huis. Op de energierekening maakt dat nu niks uit. Want zowel het in huis gebruikte deel als het teruggeleverde deel worden afgetrokken van de afnamehoeveelheid. In onze blog over salderen leggen wij uit hoe dit werkt.

Wat gaat er veranderen?

Met de huidige regeling mag je alle teruggeleverde stroom aftrekken van de afname. Maar de regering informeerde de Tweede Kamer dat zij de regeling na 1 januari 2023 wil afbouwen. Dan mag de teruggeleverde stroom niet meer volledig gesaldeerd worden met de afname. Het deel dat gesaldeerd mag worden loopt over een periode van acht jaar geleidelijk terug naar nul.

De prijs van stroom

De afnameprijs is de prijs die je aan de energieleverancier betaalt voor afgenomen stroom. Wij rekenen met 21 eurocent per kWh. Dit is inclusief belastingen.

Voor de niet-gesaldeerde stroom moet de energieleverancier een terugleververgoeding betalen. Hierin zitten geen belastingen, zoals in de afnameprijs. De terugleververgoeding is daarom lager. De regering stelt dat de terugleververgoeding minimaal 80% van de afnameprijs zonder belastingen moet zijn. Wij rekenen met een terugleververgoeding van 5,6 eurocent per kWh.

Terugverdientijd en rendement

Om 2.700 kWh op te wekken is een investering in zonnepanelen benodigd van 3.900 Euro. Dit is zonder BTW, omdat die teruggevraagd mag worden.

Met de opbrengst van de zonnepanelen is de besparing op de energierekening 567 Euro per jaar. De investering is dan in zeven jaar terugverdiend. Omdat panelen vijftien jaar of langer meegaan resteren daarna zeker acht jaren waarin winst over de investering wordt opgebouwd.

IRR is een maat voor het rendement op een investering, vergelijkbaar met het rentepercentage op een spaarrekening. In ons voorbeeld is de IRR 11,7%.

Terugverdientijd als salderen vervalt

Wat wordt de terugverdientijd en het rendement als het salderen wordt afgebouwd? We berekenden dit voor een periode van 15 jaar onder de huidige en de voorgestelde regeling. We gaan er daarbij vanuit dat de aanschaf van zonnepanelen in 2020 plaatsvindt, en dat 1/3 van de geproduceerde stroom in huis blijft. De rest gaat naar het openbare net.

Zoals in onderstaande tabel is weergegeven, is het voordeel in de nieuwe regeling aanzienlijk lager.

Advies

De saldering stopt niet ineens maar loopt over een periode van 8 jaar geleidelijk af. De terugverdientijd wordt daardoor steeds langer en het rendement (IRR) steeds lager. Wacht dus niet te lang met de aanschaf van zonnepanelen.

Opmerkingen

  1. De regering verwacht dat zonnepanelen de komende jaren steeds goedkoper worden. Als dat zo is, moet de berekening herhaald worden.
  2. Wij gaan ervan uit dat 33% van de opgewekte stroom direct voor eigen gebruik is. Maar als de capaciteit van de zonnepanelen laag is t.o.v. het verbruik, kan dit percentage oplopen. Dat is ook zo als de bewoners hun huishoudelijke apparaten vooral gebruiken als de zon schijnt.
  3. De terugleververgoeding is een belangrijk gegeven in de financiële berekening. Het is onderdeel van het aanbod van je energieleverancier. Energieleveranciers hanteren verschillende prijzen en voorwaarden. Vergelijkingssites houden hier niet op de juiste wijze rekening mee. Let hierop als je energieprijzen vergelijkt.
  4. Het voordeel is uitgerekend over een periode van 15 jaar vanwege de levensduur van de omvormer.
  5. Omdat de rente erg laag is, hebben we geen rekening gehouden met financieringskosten.
  6. Door veroudering brengen zonnepanelen na verloop van tijd minder stroom op. Wij rekenen met een gemiddelde opbrengst over 15 jaar.
  7. Op verzoek sturen wij onze rekentool toe zodat u de berekening voor uw situatie kunt maken.

Frank Benthem is adviseur duurzaam wonen bij Woondokter. Woondokter helpt particuliere woningeigenaren met meer comfort, een lagere energierekening en een duurzamer huis. Reacties naar aanleiding van deze blog zijn welkom: frank@woondokter.nl.

Bent u geïnteresseerd in de dienstverlening van Woondokter? Bezoek onze website www.woondokter.nl.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant...

Bij de verbouwing van de schuur van een monumentale fruitboerderij (1751) tot exclusieve vergaderlocatie heeft Woondokter geadviseerd over de bouwkundige en installatietechnische aanpassingen.
Om maar met de deur in huis te vallen, de perfecte hybride warmtepomp voor elk huishouden bestaat niet. Dat concluderen de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis na een uitgebreid onderzoek
Voor het opwekken van duurzame energie liggen zonnepanelen voor de hand. Maar wat zijn de alternatieven als eigen panelen niet mogelijk of wenselijk zijn?
Bij de verbouwing van de schuur van een monumentale fruitboerderij (1751) tot exclusieve vergaderlocatie heeft Woondokter geadviseerd over de bouwkundige en installatietechnische aanpassingen.
Om maar met de deur in huis te vallen, de perfecte hybride warmtepomp voor elk huishouden bestaat niet. Dat concluderen de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis na een uitgebreid onderzoek
Voor het opwekken van duurzame energie liggen zonnepanelen voor de hand. Maar wat zijn de alternatieven als eigen panelen niet mogelijk of wenselijk zijn?
De salderingsregeling gaat veranderen. Wat zijn de financiële gevolgen voor zonnepanelen?
Heel Nederland

Actief door heel Nederland

Onafhankelijke adviseurs

Persoonlijk en deskundig advies

Onze klanten
geven ons een

9.2

Woondokter advies

Een persoonlijk advies bij u aan de keukentafel?
Wij maken graag tijd voor u!