Om maar met de deur in huis te vallen, de perfecte hybride warmtepompCombinatie van warmtepomp met CV-ketel. De warmtepomp zorgt voor efficiënte basisverwarming. Bij lage buitentemperatuur of tijdelijk hoge warmtevraag wordt de warmtepomp ondersteund door de gasgestookte CV ketel. voor elk huishouden bestaat niet. Dat concluderen de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis na een uitgebreid onderzoek van zes populaire warmtepompen. Goed advies over het apparaat blijkt essentieel voor de prestaties.
Een elektrische warmtepompApparaat dat warmte transporteert. Bestaat uit verdamper, koudemiddel, condensor en expansieventiel. Voorbeelden: koelkast, airco, warmtepomp voor ruimteverwarming. heeft voor met name slecht geïsoleerde huizen onvoldoende vermogen om te verwarmen. Een hybride warmtepomp is een combinatie van een elektrische warmtepomp en een HR-ketelCV ketel met hoog rendement. Er zijn drie klassen HR-ketels: HR-100, HR-104 en HR-107., zodat al wel flink kan worden bespaard op de energierekeningDe kosten die de energieleverancier in rekening brengt voor gas en/of elektriciteit bestaan uit leveringskosten (bepaald door de leverancier), kosten van netbeheer (bepaald door de netbeheerder) en belastingen., namelijk 200 tot 600 euro per jaar, bleek uit de test van de Consumentenbond en zes andere organisaties.
In de vergelijking werden warmtepompen onderzocht van Vaillant, Itho Daalderop, Atag, Daikin, Nefit Bosch en Remeha. De prijs en installatiekosten van de systemen lopen uiteen van 4450 euro (Remeha Ace, 4 kW split) tot 7575 euro (Bosch Compress, 5 kW monoblock). De duurste warmtepomp in de test, de 5kW-monoblock van Bosch, is volgens de Consumentenbond ook de stilste, en er kan bovendien de meeste energie mee worden bespaard.
Terugverdientijd
Door de relatief hoge aanschafprijs heeft hij echter niet de kortste terugverdientijd. Welk apparaat de kortste terugverdientijd heeft is afhankelijk van het soort woning. Vereniging Eigen Huis wijst erop dat je als huiseigenaar goed advies moet inwinnen voordat je overgaat tot een aankoop. Uit een enquête bleek eerder dat slechts 28 procent van de installateurs bij onderhoud advies geeft over het verduurzamen van de warmtebron. Er zou meer aandacht voor moeten komen, vindt de vereniging.
Geen winnaar
De Consumentenbond roept nadrukkelijk geen ‘overall testwinnaar’ uit: ‘Welke warmtepomp voor jou het beste is, hangt af van je woning en stookgedrag. Ook het geluid en de mogelijkheden om de buitenunit te plaatsen spelen een rol’, aldus de organisatie.
Alle resultaten van de test zijn te vinden op de website van de bond.
Vorig jaar schreven wij ook reeds een blog over de hybride warmtepomp, dit bevat veel meer achtergrondinformatie die belangrijk is wanneer je een hybride warmtepomp overweegt. Lees deze blog hier.