Dynamische energietarieven, voordelen, nadelen

Zijn dynamische energietarieven aantrekkelijk voor mijn woning?

Wat is een dynamisch energiecontract?

Bij een dynamisch energiecontract betaalt u geen vaste tarieven voor stroom en gas. De tarieven zijn gelijk aan de prijzen op de spotmarkt. Voor gas veranderen deze tarieven elke dag om 6 uur ’s ochtends. De stroomprijs verandert elk uur en wordt al een dag eerder rond 13:00 uur vastgesteld (de zogenaamde ‘day ahead’ prijzen). Hoe meer vraag, hoe hoger de prijs en andersom.

Wat zijn de verschillen tussen dynamische, variabele en vaste energietarieven?

Dynamische tarieven bewegen mee met de prijs op de spotmarkt. Het kan dus zijn dat u ‘s middags voordeliger een wasje draait dan ’s ochtends. Het kan zelfs gebeuren dat er zoveel stroomproductie is, dat er een negatieve stroomprijs ontstaat. U krijgt dan zelfs geld toe. Een dynamisch energiecontract kunt u (afhankelijk van de leverancier) maandelijks of zelfs dagelijks opzeggen.

Bij een variabel contract heeft u tarieven die de energieleverancier kan aanpassen per maand, kwartaal of half jaar. Bij vaste tarieven weet u voor langere tijd, veelal één, twee of drie jaar, waar u aan toe bent.

Hoe werken zonnepanelen en dynamische tarieven?

Bij een dynamisch energiecontract wordt de door u opgewekte stroom gesaldeerd met de stroom die u verbruikt. Net als bij een vast of variabel energiecontract. Wekt u op jaarbasis meer op dan u verbruikt? Houd er dan rekening mee dat de terugleververgoeding ook elk uur verandert. De afrekening daarvan gebeurt eens per jaar bij de jaarafrekening.

Is het beter om een dynamisch of variabel energiecontract af te sluiten?

Op de vraag of het beter is om een dynamisch of variabel energiecontract af te sluiten, is geen eenduidig antwoord te geven. Een dynamisch energiecontract kan in uw voordeel werken als u actief bezig bent met het energieverbruik in uw huis en in staat bent dit te sturen. Als u een elektrische auto heeft en over oplaadmogelijkheid aan huis beschikt, dan kan de een dynamisch energiecontract aantrekkelijk zijn. U kunt dan uw auto opladen wanneer de stroom tarieven laag zijn.

Zou ik het afgelopen jaar goedkoper uit geweest zijn met een dynamisch energiecontract?

De twee grafieken van energieleverancier Zonneplan laten de verschillen zien over de maand mei 2023 en geven het gemiddelde over de laatste 12 maanden aan. Dynamische energietarieven zijn gemiddeld ongeveer 30% lager in vergelijking met de vaste energietarieven.

Om te bepalen of dynamische energietarieven iets voor u zijn, moet u zich afvragen of u het energieverbruik in uw woning in voldoende mate kunt sturen. Verder moet u er niet wakker van liggen als de energiekosten tijdelijk hoog zijn.

Dynamische energietarieven, voordelen, nadelenDynamische energietarieven, voordelen, nadelen

Onderschrift: In oktober 2022 was de gemiddelde Nederlander met een vast contract voor stroom €0,82 per kWh en voor gas €3,82 per m3 kwijt. Een gebruiker van een dynamisch energiecontract in dit voorbeeld van Zonneplan betaalde gemiddeld voor stroom 0,25 per kWh en voor gas 1,41 per m3.

Twee vliegen in een klap. Uw CO2 uitstoot verlagen en energiekosten besparen.

Het inspelen op de voordelen van dynamische energietarieven kost u veel tijd en aandacht. Daarnaast is het zo dat het managen van uw gasverbruik moeilijker is, terwijl deze kosten het leeuwendeel beslaan van uw totale energiekosten. Dit nog afgezien van het feit dat u met een dynamisch energiecontract geen directe bijdrage levert aan de reductie van de veelbesproken CO2 uitstoot.

Wilt u uw huis verduurzamen en daarmee besparen op uw energiekosten en ook uw CO2 uitstoot reduceren? Woondokter is gespecialiseerd in het geven van onafhankelijke maatwerkadviezen over het verduurzamen van woningen. Om inzicht in de mogelijkheden en kosten van het effectief verduurzamen van uw woning te verkrijgen heeft Woondokter het WoningPlan and WoningPlan+ ontwikkeld. Aan de hand van het WoningPlan(+) adviseert en rapporteert Woondokter in een beproefde zes-stappen aanpak de verduurzaming van uw gehele woning. Zo weet u zeker dat alle bouwkundige aspecten en installaties van de woning beoordeeld zijn qua mogelijkheden en kosten. U kunt er alles over lezen op de website of Woondokter.

Een aantal gemeenten en de overheid subsidiëren het verduurzamen van woningen. Meer informatie hierover vindt u op onze website.

You might also find these articles interesting...

Of u nu een lagere energierekening wil, of het comfort in huis wil verbeteren. Hoe pakt u het verduurzamen van uw woning aan?
Harry woont in een vrijstaande woning in Almere. Tijdens het reguliere onderhoud van de CV-installatie bleek er een minuscuul gaatje te zitten in de warmtewisselaar van de CV-ketel.
Bij een dynamisch energiecontract betaalt u geen vaste tarieven voor stroom en gas. De tarieven zijn gelijk aan de prijzen op de spotmarkt.
Of u nu een lagere energierekening wil, of het comfort in huis wil verbeteren. Hoe pakt u het verduurzamen van uw woning aan?
Harry woont in een vrijstaande woning in Almere. Tijdens het reguliere onderhoud van de CV-installatie bleek er een minuscuul gaatje te zitten in de warmtewisselaar van de CV-ketel.
Bij een dynamisch energiecontract betaalt u geen vaste tarieven voor stroom en gas. De tarieven zijn gelijk aan de prijzen op de spotmarkt.
Zonnepanelen, ze zijn niet meer weg te denken uit het hedendaagse straatbeeld. Maar er worden ook steeds meer scherpe kantjes zichtbaar. Zijn zonnepanelen de ultieme oplossing?
Heel Nederland

Operates throughout The Netherlands

Independent advisors

Personal advice by our experts

Our customers
rate us a

9.1

Woondokter advies

A personalised advice at your kitchen table?
We'd love to make time for you!